Nya designklassiker från SDW21

Som mycket annat under dessa ovanliga dagar, ställde de flesta evenemang som normalt sker under Stockholm Design Week och Stockholm Furniture and Light Fair om till digitala händelser. Men det fanns ändå en hel del nyskapande formgivning och härlig design att förälska sig i. Här är fyra nya produkter som vi tror kommer finnas på plats i våra hem i många årtionden framöver.

Skärmvägg av Lisa Hilland, för Mylhta i samarbete med NK Inredning, 36 000 kr. Foto: Ida Magntorn

1. Lisa Hillands skärmvägg för Mylhta

Drottningen av coolt hantverk, Lisa Hilland, lanserade en ny samling produkter under SDW 20. Samlingen Spira består av en stol, en soffa, en lounge stol, en gungstol, och så vår favorit – skärmväggen. Inspirationen kommer från de svarvade delarna på en pinnstol, och Spira kollektionen tillverkas på Wigells Stolsfabrik som varit aktiv sedan 1868. Men det är den lite exotiska känslan, varvad med helgjuten svensk trätradition, som slår an på våra designsträngar.

Armaturen Pavo av Broberg & Ridderstråle för Klong, ca 4 800 kr.

2. Klongs lampa Pavo av Broberg & Ridderstråle

Är det känslan av bahytt som i Handmaid’s Tale, den perfekt snäckformade skärmen eller den taktila foten i aluminium som gör lampan Pavo så nu? Alla dessa, tror vi, men dessutom det faktum att lampan ritats för att passa in på smalare fönsterbräden och sidobord – något som inte alltid är lätt att hitta med designlampor. Det skulpturella och rena i formen gör att lampan även är supersnygg när den är släckt.

Karmstol P4 av Josef Frank, från Svenskt Tenn. Stol 12 000 kr, dyna 6 800 kr.

3. Josef Franks karmstol P4 från Svenskt Tenns arkiv

Att en stol som designades för många årtionden sedan kan lyftas fram ur ett arkiv, dammas av och omedelbart kännas helt samtida är väl ytterligare ett bevis på Josef Franks geni (om nåt sånt nu behövs). På 1920-talet formgav Josef Frank flera stolar i böjträ, bl a några för Thonet-Mundus. Originialskissen för P4 togs fram att lanseras på SDW 21, tillsammans med två andra – de skiljer sig en del i uttryck, men känns alla klassiskt Svenskt Tenn. P4 stolen tillverkas hos Gemla, och kan köpas med eller utan dyna.

Bord Savoa av Sakari Hartikainen för Swedese. Från 9 900 kr.

4. Sakari Hartikainens bord Savoa för Swedese

När den finske industridesignern Sakari Hartikainen planerar in hållbarhet i sina möbler, tänker han med hjärtat. Han siktar på att rita möbler som skapar emotionella band med användaren, så de kan användas och älskas länge. Det nya bordet Savoa för Swedese som visades på Stockholm Design Week i år är tillverkat med massiv ek, och ser löjligt enkelt ut – vilket det förstås inte är. Vi gillar det skulpturala uttrycket, och balansen mellan ben och skiva. En riktigt tidlös möbel man kan tycka om länge.


© 2020 Inne Magazine