9 Ikea hacks från höstens katalog

Många av oss ser fram emot att bläddra igenom den tunga katalogen som dimper ner i våra brevlådor så här års, och uppmuntrar oss att köpa nytt inför hösten. Men i år har katalogen gjorts om till mer av en handbok med idéer och tips om förvaring, hållbarhet och ett hälsosammare vardagsliv – ett tänk som känns bra både ur konsumtionsperspektiv, och i pandemitider då vi kanske tänker över strosande i butiker.

Här har vi samlat tips från katalogen som tillför något nytt och som kanske kan ge oss alla en bättre vardag inför hösten, vare sig vi köper nytt eller använder det vi redan har.

Hylla Svenshult, Ikea
  1. Förvaring på fel bredd. Här är Svenshult hyllan som monterats på höjden för att ge plats åt favoritböckerna bredvid sängen – kanske har du redan en hylla hemma som kan fungera på det här sättet?
See softproof notes – deadline Tuesday 21/4.

2. Osynlig förvaring av otympliga saker. Det finns ofta saker hemma man har svårt att stuva undan utan att de tar en massa plats, som strykbrädor, tvättkorgar och annat. Här finns en idé på hur iläggsskivan till ett bord kan hängas upp på väggen utan att nästan märkas – kanske kan man ha små växter på dess underkant?

Ivar förvaringssystem, Ikea

3. Rumsavdelare utan att bygga. Trendigt trärent? Check. Gömd förvaring? Check. Avdela rummet utan att kalla in snickaren? Absolut. (Se bara till att möbeln sitter säkert förankrad.)

Malm sängstomme, Ikea

4. Litet rum i rummet med sänggavel. Ett annat sätt att dela upp rummet är att vända din sänggavel utåt, och skärma av mot resten av ytan. Kanske ger det dig plats för ett arbetsbord?

Hällan skåp, Ikea

5. Nya platser för skönhet. Gör en sminkstation i hallen, så de andra i hemmet kan duscha eller använda toaletten. En större variant kan ha plats för hårtork och stylingprodukter som lätt stuvas undan när de inte används.
Eller välj ett mindre, vägghängt skåp med plats för det allra viktigaste innan du går ut.

Lixhult väggskåp, Ikea

6. Pyssel i dubbelt format. Tygklädda eller målade paneler bakom sängen som en sorts gavel är ingen ny idé, men att ha två i olika format och färger känns kul. Välj ett klassiskt tyg som håller länge stilmässigt, så kan du måla om den andra panelen när du vill förändra känslan i rummet.

Enhet kök eller badrumsmöbler i vitt och rött, Ikea

7. Mixa utan att matcha i köket. Vill du byta ut vissa delar av ditt kök men har inte råd med en större renovering? Det finns ju inga regler som säger att man måste ha alla enheter från samma tillverkare, eller att de ens ska se likadana ut. Kika på ditt kök ordentligt, kolla vad som funkar och hur du kan komplettera det. Varför inte blanda vintage med nytt? Dessutom kan du välja möbler som inte specifikt ritats för kök, om de inte utsätts för väta.

House and tree outside Put bak parts on window and maybee things standing in window Camera hight 1460 Tap 3820

8. Mer plats för växter. Fönsterblecket är inte enda stället du kan ha växter, en liten hylla vid sidan om fönstret kan ge ytterligare yta för grönska.

9. Så gör du ungarnas teckningar och favoritsaker till en (snygg) tavelvägg. Det kommer ju ofta hem bilder från skolan, och älsklingsgrejor kan samlas på hög. Så här organiserar du dem och hänger upp samlat på väggen, enligt ett mycket hands-on tips i katalogen.

Börja med att markera var på väggen samlingen ska visas upp med maskeringstejp som är lätt att ta bort efteråt.

Klipp ut ungefärliga former och storlekar på det du vill hänga upp i papper eller smörpapper och häng upp dem med tejp eller häftmassa.

Mammut barnstol, Ikea

När du hittat rätt form är det bara att hänga upp på riktigt – och sen göra om det när nya alster ska visas upp.


© 2020 Inne Magazine