Beckmans avslutningsshow 2020

Med fokus på hållbarhet och ett lyxigt överflöd av idéer blev årets show, som först sändes digitalt i maj, en sinnebild av de utmaningar vi står inför i år, och de möjligheter som framtiden kan erbjuda.

Utställningen heter Piece by Piece, ett namn som kom ur konceptet att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Hållbarhet ligger i fokus, men även kvinnofrågor, kulturell identitet och att hitta det vackra i det felande.

Personliga alarm designade av Lovisa Sandström som har skönhet i sig själva och lätt kan gömmas i badrum eller handväskor

Just för att de är så organiska och inte ser hårda och tekniska ut, kan Lovisa Sandströms personliga larm gå obemärkta förbi, t ex i ett badrum eller en sminkväska – även om de är kopplade direkt till en hjälplinje. Lovisa jobbade med hur larmet känns i handen, genom material och form, och hur det ska inge en känsla av trygghet.

Katha loungestool, Då, nu och en lång tid efter oss, Sinar Alexis

Sinar Alexis stol är som “en tron för kvinnliga formgivare”, inspirerad av arkitektur från gamla Babylonien och Mesopotamien. Uttrycket är också svenskt i dess materialval, ljust askträ. “Vi kan inte ignorera vårt förflutna, men inte heller vår framtid. Jag tycker vi måste uppskatta vad vi har, och vad vi kan få framöver.”

Bord, Trajectory of a sweeping thought, Joakim Zickert

Medeltida snickerikunskap och stavkyrkor är inspirationen bakom Joakim Zickerts arbete. Han använder sig av naturliga former i stammar och grenar för att skapa starka stommar, som de här bordsbenen.

Foto: Felix Berg

“Alla de här möblerna är gjorda av trä som jag hittat i parker och skogar runt Stockholm. Så jag lägger en hel del tid på att hitta rätt material, och som redan har en form. Design kan ju vara rätt knepigt ibland, eftersom man måste hitta formen. Här har jag bara förfinat det naturen skapat.”

“Design kan ju vara rätt knepigt ibland, eftersom man måste hitta rätt form”

Pinot fåtölj, Mika Lindblad i samarbete med Swedese

Utmaningen som Mika Lindblad ställde sig själv, i samarbete med Swedese, var att skapa en bekväm stol utan att använda mjuk stoppning. “Jag såg att nästan alla stoppade möbler på marknaden använde polyuretan, vilket inte är så speciellt miljövänligt. Så jag började undersöka hur man annars kunde formge möbler som var sköna att sitta i.” Lösningen var att rita en stomme i lite böjlig ekfanér, som ger efter när man sätter sig ner. Sätet är gjort av läder och linne.

Novum bar stool av Ronja Reuber med Offecct. Foto: Dana Ozollapa

Ronja Reubers glada barstol Novum passar bra både i kontorsmiljöer och på matställen. Hon tog fram en prototyp för stolen tillsammans med Offecct, eftersom hon uppskattade deras cirkulära företagsmodell.

Foto: Dana Ozollapa

“Stolen är gjord i rörformigt stål, och eftersom vi inte använt klister kan man reparera den, eller återvinna. Sitsen är också återvinningsbar.”

Vingla barncykel, Rasmus Randén

En gör-det-själv cykel som är så enkel att barnen själva kan sätta ihop den ville Rasmus Randén skapa. “Jag tycker det är viktigt att barnen förstår vad det är de leker med, hur springcykeln fungerar och hur de kan använda den.” Cykeln riktar sig till barn mellan 2 och 4 år, med hjul i olika storlekar och barnvänliga färger.


© 2020 Inne Magazine