Från spill till vill-ha: Bolons mattor blir modeväskor

Susan Szatmary är designern som lyft vinylmattorna från Bolon till nya höjder, genom att förvandla spillbitar till åtråvärda väskor, handgjorda i Italien. Inne pratade med Susan om hennes samarbete med mattföretaget.

Inne: Hur uppstod samarbetet med dig och Bolon? 
Susan Szatmary: Jag träffade Annica (Eklund, kreativ chef på Bolon red anm) för ett år sedan i ett sammanhang och genom att följa henne så upptäckte jag Bolon. Sedan gick jag förbi Bolon Labstore på Birger Jarlsgatan i Stockholm flera gånger på vägen till jobbet och började titta närmare på materialet via skyltfönstret och då fick jag idén att det skulle vara snyggt att använda materialet i väskorna. Så jag ringde upp Annica och berättade om min vision om spill och på den vägen var det.

Inne: Vet du vilket av materialen till mattorna du vill ha eller får du tillgång till spillbitar? 
Susan Szatmary: Jag visste inte vad jag skulle få av Bolon som spillmaterial, utan jag fick lite `leftovers` som jag testade mig fram på. 

Inne: Hur är materialet att jobba med?
Susan Szatmary: Det är ju vävd vinyl vilket är annorlunda att jobba med än läder, som jag använt mycket. Bland annat så måste man tänka på hur man ska avsluta det så det ser snyggt ut.  Vi jobbade mycket med vår fabrik i Italien för att hitta ett bra sätt att göra kanterna fina.

Inne: Hur tillverkas väskorna?
Susan Szatmary: De är handgjorda och tillverkas på en fabrik utanför Florens i Italien. Dessutom är de ju helt hållbara, eftersom materialet från början är 100% återvunnet och vi dessutom har använt spillmaterial.


© 2020 Inne Magazine