Guide: Hur högt ska TV:n sitta på väggen?

Är det dags att flytta och därmed även hänga upp TV:n, eller har du köpt en ny TV och undrar hur högt den ska sitta på väggen? Detta är ett vanligt problem, eftersom det inte är något man tänker på varje dag direkt. Som tur är har vi svaret på hur högt du bör hänga din TV för att du ska kunna spendera timmar i soffan utan att få ont i nacken.

The Frame från Samsung, en vägghängd TV som ser ut som en tavla när den inte används.

Först och främst gäller det att du har koll på hur stor din TV är. Det finns nämligen inte ett svar som gäller för alla TV-apparater, utan beroende på storlek bör den hänga mer eller mindre högt upp på väggen. Men grundregeln brukar man säga är att TV:ns nederkant ska vara runt en meter ifrån golvet. Det är såklart viktigt att tänka på saker som längden på de som ska titta, och höjden på soffan eller fåtöljen man sitter i påverkar också. Men den höjd som experterna oftast rekommenderar brukar vara mellan 90-110 cm. Även saker som om man brukar sitta rätt upp i soffan eller helst ligger ner på exempelvis en divan är saker man bör ha i åtanke när man hänger upp och bestämmer hur högt ens väggfästa TV ska hänga.

Beovision Harmony från Bang & Olufsen.

Tycker du det fortfarande är svårt att veta exakt hur högt TV:n ska sitta på väggen? Se till att provsitta, medan någon (eller några) flyttar runt skärmen, och någon annan tydligt markerar var den ska hängas. Turas om, så det känns bra för alla i hushållet och välj sen i vilken höjd den ska hänga. Då kan alla njuta av roliga och mysiga stunder framför TV:n.

© 2020 Inne Magazine