Lila bokhylla? Vågar du satsa på vild dansk förvaring…

Med en nylansering från Carl Hansen och fortsatta nya färger från Montana är den senaste trendmarkeringen i vardagsrummet den fristående hyllan – gärna i vilda och oväntade färger.

Fristående hyllsystem och förvaringsmöbler, formgivna av Børge Mogensen för Carl Hansen & Søn

Børge Mogensen jobbade som formgivare ofta mot personliga uttryck, och ville att kunden skulle sätta sin egen prägel på möblerna och utvecklas med dem – han kallade dem enhetsmöbler. Tanken att man i ett första boende kan köpa en första hylla och sen bygga ut den efter hur hemmet utvecklas är fin, och så är även Mogensens tanke att hans möbler skulle bli arvegods.

Hyllsystemet BM0253 från Carl Hansen & Søn finns i olika träslag, och dörrar i färgerna grå, rödbrun, blå och grön.

Med de olikfärgade skjutdörrarna känns systemen samtida, och gör att de lättare kan matchas in i moderna inredningar, samtidigt som de ska hålla i generationer.

Ett annat ikoniskt, danskt företag med fokus på hyllor är förstås Montana. De har utökat sitt klassiska Montana System med enklare förvaringskomponenter som kommer i tre höjder, Montana Mega. De kan användas tillsammmans med det ursprungliga systemet, eller stå på egna ben.

Mega modell 201801, design av Peter J. Lassen, från Montana

Även om det nya systemet Mega ‘bara’ kommer i nio konfigurationer, finns möjligheten att leka med färger fortfarande kvar. Färgexperten Margrethe Odgaards palett av 40 fantastiska lackfärger kommer helt till sin rätt i dessa smäckra men lekfulla möbler.

Montana Free x Teklan hylla i Masala och Iris

Två nya nyanser har introducerats för hyllsystemet Montana Free, Masala och Iris. Något för hem som vågar färg, nyanserna har tagits fram av fotografen och färgexperten Tekla Evelina Severin som är känd för sitt unika öga. Eftersom färger alltid är relativa och aldrig absoluta tröttnar jag aldrig på att söka och hitta nya färgdialoger, nya kombinationer,” skrev hon i pressmeddelandet.

Montana Free – Tekla Edition finns i en begränsad upplaga och är tillgänglig till september 2021. 


© 2020 Inne Magazine