Matti Klenell reser till barndomen med nya glas för Kosta Boda

Tanken bakom formgivaren Matti Klenells nya samling glas liknar modevärldens basgarderob – ett fåtal välgjorda produkter som kan kombineras och användas på en massa olika sätt. Det stora vinglaset längst till höger på bilden passar utmärkt för röda viner men kan även användas för vatten och juice. Vitvinglaset har tagit inspiration från vinprovarglas, och kan även fyllas med bubbel eller sherry. Vattenglaset fungerar som lock till karaffen, men kan användas som dessertskål (och visst påminner det en del om Klenells glas Lempi för Iittala?).

Glasserien Viva av Matti Klenell för Kosta Boda

Matti Klenell gjorde en resa tillbaka till barndomen när han skapade glasen med Kosta Boda, eftersom han bott där som barn.

“Jag bodde en tid i det småländska glasriket då mina föräldrar studerade på glasskolan i Orrefors. Minnesbilder, människor, dofter och färger har etsat sig fast från då och kommit att ha en stor betydelse för att jag blev den jag blev,” säger han.

Matti Klenell med prototyper under arbetets gång.

Kosta Boda har tillverkat glas sedan 1742, men de nya glasen skapades med helmoderna medel. Istället för att stå på ett hett verkstadsgolv, blev det många timmar framför datorn. “När arbetet med Viva startade för snart tre år sedan letade jag efter ett uttryck som handlade om att söka rötter i svensk glastillverkningstradition och att framhäva en förnimmelse av hantverkets betydelse för formen i industriellt tillverkade föremål,” säger Matti Klenell.

Resultatet är glas som kan användas till vardag och fest, gjorda med modern teknik men med rötter fast förankrade i den svenska glashistorien.


© 2020 Inne Magazine