Från parkering till lokalt häng – Nola möblerar för ökad trygghet

Det som varit en tråkig, grå parkeringsplats i Fittja har fått en färginjektion och möbler från Nola som ska främja samvaro och närhet. Parkeringen hade tidigare identifierats som en typiskt otrygg plats av polis och boende, så Botkyrkabyggen beslutade att göra om den till en urban park i samarbete med Arkitema arkitekter.

Centralt i projektet är Konstkuben, en betongkub och före detta sopsug som står mitt på den gamla parkeringen. Den konstnärliga ledaren Saadia Hussain har involverat Fittjabor och deras berättelser i verken, som sitter högt upp och syns på långt håll. Möbelgruppen Korg av Thomas Bernstrand för Nola ger en extra dimension till platsen.

Utestol Korg av Thomas Bernstrand för Nola

På andra sidan kuben finns långbord, där folk kan slå sig ner för en picknick, loppis, samtal eller spontanfika. Långbordet togs ursprungligen fram till ett utvecklingsprojekt för att förbättra tryggheten i Helsingborg stad och togs fram i samarbete med White Arkitekter.

Långbord i moduler av White Arkitekter för Nola

Möblerna är tillverkade i hållbara material, som tål en hård utemiljö och växlande klimat. Färgerna i trä och stål har tagit upp från konstverken och kringliggande arkitektur och ger en genomtänkt helhetsmiljö – ett spännande exempel på hur design kan förändra hur urbana miljöer ser ut, och hur man som boende upplever sin stad.

© 2020 Inne Magazine