Utställning: Hur nordiska formgivare tog med sig världen hem

I en samnordisk satsning går tre museer i Sverige, Finland och Danmark samman och undersöker hur resandet påverkat och inspirerat arkitekter och formgivare – en utställning som ligger dubbelt förankrad i våra tider, både vad gäller reseförhinder under corona och den flygskam som många känner. Travel as a Tool Designmuseum i Helsingfors visar på hur nordiska formgivare sedan 1940-talet använt sig av andra länder som inspirationskällor, både när det gäller formspråk och material – kanske kan utställningen öppna nya vidder när det gäller idén om en nordisk stil.

Kaj Franck på inspirationsresa i Japan 1956. Foto: Designmuseum

Material från 40 designers och arkitekter har samlats ihop, från resor som var långväga och äventyrliga, eller nära och nytänkande. Klassiska formgivare som Josef Frank, Alvar Aalto, Lisa Larson och Bruno Mathsson är representerade, men även mer samtida namn som Iman Aldebe, Mats Theselius, Ville Kokkonen och Harri Koskinen. Kaj Francks första resa till Japan år 1956 dokumenterades till exempel noga i dagboksanteckningar, på fotografier samt på smalfilm som för första gången presenteras publikt på utställningen.

Teservis Arita av Ingegerd Råman för Koransha Co, 2016. Foto: Kenta Hasegawa

Utställningen visas just nu på Designmuseum i Helsingfors, och de andra deltagande muséerna är Vandalorum i Sverige och Tønder Konstmuseum i Danmark.

Kaj Francks bilder på japanska vattenkittlar över en eldgrop. Foto: Designmuseo

“Från det fjärran Norden har man rest för att söka visuella impulser och inspiration men också för att lära sig nya arbetsmetoder och bekanta sig med lokala material i olika trakter. Resorna till storstäder och över vidare vatten har hjälpt till att finna likasinnade kolleger och placera sig själv på den internationella spelplanen,” konstaterar utställningens kurator, Designmuseets amanuens Anna Vihma.

Färgdagbok från Marocko, Margrethe Odgaard

Utställningen visas på Designmuseum i Helsingfors till 7 mars 2021 och reser sen vidare till de andra samarbetande muséerna.


© 2020 Inne Magazine