Ingen el eller rinnande vatten – den nya hotellyxen?

På Växbo Lins nya Vallen Remote Hotel lockar man med kvalitet och ro snarare än regnskogsduschar och OLED tv.

Den gamla fäboden i Rengsjö, Hälsningland

Kanske tycker du att det låter lite mycket att betala närmare 4 000 kr för en natts vistelse i en fäbod i Hälsingland? Det är nog inte till allas smak, men ägarna av Växbo Lin, Hanna och Jacob Bruce, tror att skogens skönhet, tystnaden och den finaste kvaliteten på allt från kristallglas till sängkläder i linne kommer övertyga.

Det rustika köket i Vallen

Den rödtimrade stugan ligger i grannbyn till Växbo, och har förut varit både fäbod och huggarkoja. Gästerna hämtar nyckel och matkorg från fabriken i Växbo, för att sedan njuta av enskildheten i skogen. Här finns en vedeldad bastu och cyklar så man kan ta sig till närmaste sjö för ett dopp.

Dags att öva på braständartekniken?

Ambitionen med Vallen Remote Hotel är att skapa ett enkelt men lyxigt boende syns tydligt i menyn för middagskorgen man får med sig. Där ingår burratina från ett lokalt mejeri som vunnit SM i mathantverk för sin ost, råbiff med gran och och lingon, bräckt gravad lax och annat gott. Mousserande vin eller lokalbryggt öl tillhandahålls också.

Eftersom det inte finns elbelysning får man tända både ljus och fotogenlampor, med hög mysfaktor.

För stugvana svenskar låter det kanske lite underligt att lägga ut så mycket pengar för ett rustikt boende, men många internationella besökare skulle säkert se detta som ett mycket exotiskt resmål.

Vattnet i badrummet kommer från en lokal källa och används ur en smart kranflaska.

Hanna och Jacob Bruce tror definitivt att det det är ett koncept som kommer hålla. De säger sig ha märkt ett intresse bland besökare till Växbo Lin fabriken för att kunna stanna längre i Hälsingland, och att få upptäcka naturen, traditionen och och kulturen i landskapet.

I bastun kan man värma vatten och sen blanda till rätt temperatur med källvatten, och hälla över sig – en ‘fäboddusch’.

Fäboden förkroppsligar dessa saker, med den lyxiga aspekten i maten, den öppna spisen och kristallglasen. Bokningen för sommaren 2021 är nu öppen, och det ska bli intressant att se vilka besökare som kommer för att tjusas av en enkel sorts lyxhotell.

Pris för två personer, 3 995 kr per natt, inklusive middag och frukost

© 2020 Inne Magazine